Varkenswangentjes met donkere leffe

  Ingrediënten: 2 personen

  • 0,5 kg varkenswangen

  • 50 gram boter

  • 1 eetlepels olijfolie

  • 1 ui, fijngesneden

  • 1 eetlepel bloem

  • 1 teentje look, geperst

  • 1 takje tijm

  • 1 blaadje laurier

  • 1 sneede wit brood

  • 1 eetlepel mosterd

  • 1/2 flesje donker bier

  • 400 ml rundsfond

  • peper en zout

  Bereiding:

  1. Verwijder de vliesjes van de varkenswangen en kruid ze met peper en zout.

  2. Doe de olijfolie samen met de helft van de boter in een stoofpan en kleur hierin de varkenswangen langs beide zijden.

  3. Haal de wangen uit de pan en houd ze warm.

  4. Giet het vet uit de pan, smelt de overblijvende boter in dezelfde pan en stoof hierin de ui.

  5. Doe de varkenswangen erbij, maar houd de jus nog even apart.

  6. Voeg de bloem toe, roer goed om en doe de look, tijm en laurier erbij.

  7. Besmeer de snede brood met de mosterd en leg bij in de pan.

  8. Giet het bier en de overgebleven jus van de varkenswangen erbij.

  9. Voeg de fond toe, zet het deksel op de pan en kook alles in ca. 90 minuten op een matig vuur mooi zacht.

  10. Haal het deksel van de pan en laat de stoverij inkoken tot de gewenste dikte.

  11. Breng indien nodig verder op smaak met peper en zout.

  12. Serveer met verse frietjes

 

Variant:

Vervang de varkenswangen door rundsstoofvlees en je hebt heerlijk stoofvlees.

Vervang het donker bier door kriek, en je krijgt een iets lichter en zachtere saus.